Властите в Азербайджан арестуваха няколко бивши сепаратистки лидери на Нагорни Карабах

...
Властите в Азербайджан арестуваха няколко бивши сепаратистки лидери на Нагорни Карабах
Коментари Харесай

Азербайджан задържа още лидери на Карабах

Властите в Азербайджан арестуваха няколко някогашни сепаратистки водачи на Нагорни Карабах във вторник, откакто си върнаха контрола над популации с арменци разколнически район в светкавична военна интервенция предишния месец, оповестява АП.

Араик Арутюнян, който ръководеше района, преди да се отдръпна в началото на септември, беше задържан и отведен в азербайджанската столица. Също по този начин бяха задържани Аркади Гукасян, който беше сепаратисткият президент от 1997 година до 2007 година, Бако Саакян и ръководителят на сепаратисткия законодателен орган Давид Ишханян.

Припомняме, че във вторник трима някогашни водачи на Нагорни Карабах, дойдоха наред в Армения.

Това са бившият държавен министър Артур Арутюнян, някогашният министър на вътрешните работи Карен Саркисян и някогашният началник на службата за сигурност Арарат Мелкунян.

Азербайджан пое контрола над територията след три десетилетия в светкавична военна интервенция на 20 септември и даде обещание да преследва  управлението.

Оттогава съвсем всички около 120 000 поданици са избягали в Армения, страхувайки се за сигурността си.

Азербайджан към този момент арестува Рубен Варданян, някогашен началник на държавното управление на Карабах, и Левон Мнацаканян, някогашен пълководец на сепаратистката войска на Нагорни Карабах, на гранични контролно-пропускателни пунктове.

Президентът на непризнатата република Нагорни Карабах Самвел Шахраманян подписа декрет за преустановяване на нейното битие.

На населението бе подредено да обмисли изискванията за реинтеграция, предложени от Баку и независимо да вземе решение за опцията да остане в района, само че като част от Азербайджан.

Всички държавни институции и техните ведомства ще бъдат разпуснати до 01.01.2024 година, а Република Нагорни Карабах (Арцах) ще престане да съществува.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР